Monday, March 8, 2010

Dairi ACL (2)

17 Feb 2010.

Ada orang melawat aku beberapa hari tapi kat luar sebab tak tahu nama penuh aku. Jadi dia tak masuk wad. hahahhaa.


Ingat nak mandi lepas solat subuh. Dr. bius pun cakap operation petang. Memang tak sedap rasa tinggal katil kosong kalau orang buat baik; pagi-pagi nurse kemas katil dan attendan hantar makanan. Tak sedap kalau tak dapat ucap terima kasih. Mungkin bunyi poyo, tapi nak buat macam mana, dah azali gitu.

Entah bila tertidur semula tak perasaan. Yang perasan nurse masuk bilik kejut aku bagitahu bilik bedah dah call untuk skru lutut. Cool tak bunyi?

Kalut nurse. Letak baju bilik OT dan topi ke apa namanya nak tutup kepala.

"Kenapa pagi? Semalam Dr. kata petang,"
"Entah. Prof. Faisham panggil nak buat awak dulu. Ni kita kena turun, x-ray lutut awak. X-ray lama hilang,"
"Okay. Tak nak naik kerusi roda eh. Kalau saya jalan lagi cepat,"


Nurse sengih sebab dah tahu aku tak nak naik benda alah tu. Hahahahha. Well. Aku tahu x-ray lutut aku tak hilang tapi ada kat PKP. Disebabkan kes aku loncat dari kes 5 ke kes pertama, mental aku belum sedia dan sangat kalut bila semua benda yang kena settle, aku dapat turn pertama.


Tunggu dekat luar bilik bedah. Air cond dia masyallah. Sejuk woh. Dan sekali lagi disebabkan aku loncat kes, folder semua tak ada. Bila pandang papan bilik OT, lega aku kes nombor dua rupanya.


"Syahidatul Huda?"
"Aah,"
"Jom. Naik atas katil. Kita nak masuk OT dah,"


Aaaaa! Satu family aku ingat petang jadi mereka sedang bersenang lenang di rumah tamu. Diorang kalut sebab tiba-tiba jadi pagi. At least, at least bagilah aku jumpa family aku dulu.


Allah mendengar suara aku sebab sebelum kena sorong masuk, mak ayah sempat datang. Leeeega! Aku nampak Dr. Husam datang dekat. The time's coming. Wallaweyh!


"Assalamualaikum. How are you?"
"Waalaikumussalam. Fine but scare,"


Dia ketawa. Katil disorong masuk dan ramai manusia aku rasa aku nampak. Dr. Husam sangat lawak bila dia melawak dengan nurses dalam bahasa pelik. Dia guna bahasa Inggeris dan nurses campur-campur. Aku tak tahulah siapa yang faham siapa tak.


"Don't harm her. She's my dear patient,"


Aku boleh senyum je sebab aku cuak tapi sempat juga aku melawak.


"I told you I'm lucky right?"
"Alhamdulillah. Sekarang duduk, boleh?"


Sangat comel okay bila foregner cakap melayu.  Dan yang tak okay bila team OT ni sama dengan team OT 6 bulan lepas dan mereka kenal aku! Argh!!! Yang nurse lelaki siap boleh cakap eh, masuk balik? Apa aku nak respon. Cesss. Terasa ternoda eh. Hahahhahaa.


Aci tak aku dah baring atas katil dah tengok lampu lampu yang menakutkan, aku duduk.


"Nak pergi toilet dulu boleh tak?"


Satu OT ketawa. Aku rasa bongoklah pulakan bila pergi toilet pakai kain selimut. Hahahhaha.


"Nanti bila ubat bius habis, saya tak leh pergi toilet. Sakit. Saya tak nak pakai catheter,"


Mereka sangat comel sebab ketawakan aku tapi bagi juga aku pergi masa semua orang sibuk-sibuk set up mesin semua.


Bius epidural ni (aku bajet yang baca, kalau adalah, tak tahu eh. Aku ni hari-hari jumpa budak medic, sampai cakap pun bau ubat. Heh. Lemaklah tu perumpamaaan). Bius epidural adalah bius dekat tulang belakang, kalau ambil SPM sains, dekat lumbar 2 ke 3. Aku lupa. Aku kena duduk dan peluk bantal supaya betuk badan berbentuk 'C'.


Jangan cakaplah banyak mana aku takut sebab memang aku sangat takut tapi aku tetap senyum untuk tenangkan hati yang nak pecah. Ada satu doktor handsome, Dr. Radzeli kalau tak silap nak shift mind aku dari fikir proses bius epidural. Dia ajak aku berborak tapi aku bet dia pun tahu dia tak lepas nak berborak dengan aku time tu.


"Ni kaki sebab main futsal kan?"
"Aah. Ergh!!! (cucukan pertama),"
"Ramai laki handsome tak? Mesti ramaikan?"
"Erghh. Ada. Eh tak ada! Semua perempuan! Erghh!"
"Sakit ke? Laa. Janganlah gigit bantal, sakit dia,"


Hahahahhaa. Adakah aku patut jawab? Memang aku tak boleh jawab sebab aku dah gigit bantal dan aku dapat rasa ubat bius cantik straight pergi kaki aku sampai aku tak boleh buat apa-apa lepas tu. Maka bermulalah segala proses letak elektrod (ke?) untuk jantung, kepit baju tangan untuk nadi, cuff untuk tekanan darah, masukkan air dan sebagainya.


"You're a strong girl,"


Senyum.


"No. I'm not. I have to. That's the only choice I have. Dr. Husam, can I ask something?"
"What?"
"Are you sure I'm not going to feel the pain? My right shoulder seriously in pain now. I can feel the doctors touch my leg. I'm scare I'm going to feel the pain, Dr,"
"No you won't. You'll feel all the pressures but not the pain. Trust me,"
"I'm scare,"
"Okay. Now tell me in what position your left and right leg,"
"My right leg is now bending and the left, lying still,"


Dr. Husam selak sikit kain penghadang untuk tunjuk kaki aku dan memang kaki aku bukan dalam posisi yang aku jawab tadi. Tiba-tiba aku sedih dan air mata aku cantik je keluar. Aku rasa satu OT pelik sebab aku menangis tiba-tiba. Tak adalah sampai mengongoi ke apa, just keluar air mata. Diorang tak tahu kenapa aku menangis sebab aku tak rasa nak bagitahu. Yang diorang fikir, aku sakit ke? Kenapa?


"Now, you trust me?"
"What if I say, I'm not? I'm sorry I'm too scared,"


Dr. Husam tetap senyum dan ambil jarum kemudian tekan pada lengan aku. Setiap kali dia tekan, dia tanya sakit tak. Aku angguk. Lepas dua tiga kali, dia buat perkara yang sama pada kaki kiri dan memang aku tak rasa langsung. Terus aku senyum tapi aku rasa nak menyumpah sebab mata aku terus berair. Ceh!


"Kenapa sedih ni?"


Senyap.


"Tutuplah radio, lagu sedih sangat (aah. Doktor sangat cool sebab operate sambil dengar radio),"
"Prof. Faisham, Dr. Azman tak ada eh?"
"Dr. Azman cuti. Patient Dr. Azman dah sebut dah nama doktor dia,"


Hahhahahaha. Aku rasa nak gelak je bila surgeon jawab gitu. Aku salute sangat Dr. Azman macam aku salute Prof Din dan Dr. Rosdan, tapi dia tak ada dalam OT room kali ni. Huuu.


Radio ditutup dan memang masa tu lagu tengah sedih pun. Hampeh. Oh. Aku bukan nangis sebab sakit ke  lagu kat radio sedih ke apa. Aku jadi terfikir macam mana kalau aku buat bukan masa cuti. Semua budak medik yang aku kenal yang tengah posting ortopedik masuk sama. Bila fikir rasa sangat sedih tu datang melampau-lampau sampai air mata aku tak nak berhenti. Aku jadi fikir, kalau aku tolak diorang dari observe, mesti diorang sedih. Tapi kalau aku bagi? Entahlah. Tak ada kerja aku fikir benda ni dalam bilik OT.


"Nurse, tolong lapkan air mata saya boleh? Tak best air mata keluar,"


Senyum dan lepas tu,


"Dr. could you please wipe my tears,"


Hahahahhahahahha. Touching tak? Siapa suruh Dr. bius tu duduk dekat dengan aku. Nurse busy, terpaksalah aku  minta tolong Dr. pula. Tak selesa woh mata berair. Hee. Tapi, frankly speaking, team ini sangat cool dan ceria dan baik hati.


Tak lama nurse sumbat hidung aku dengan oksigen. Hahhahaha.


"Ubat tidur ke?"
"Tak lah oksigen je,"
"Saya tak nak tidur,"


The moment aku kata aku tak nak tidur, masa tulah terus gila mengantuk aku rasa. Dan memang Dr. Husam bagi ubat tidur sebab dia suruh aku pejam mata. Dia kata dia nampak aku pucat dan holding breath like in pain which is not, jadi dia decide tidurkan aku. Punyalah degil aku tak nak tidur, aku lawan juga sampai nurse bagitahu aku lawan dari tidur.


Tapi dalam masa aku lawan tak nak tidur, aku rasa tiba-tiba pekak. Serius. Aku rasa semua orang keep moving in silence. Macam dalam movie. Lagilah aku takut. Tapi aku paksa juga jangan tidur. Jangan tidur. Jangan tidur.


Bila aku buka mata.


"Wake up? Just close your eyes,"


Geleng kepala.


Pergh!! Aku tertidur juga walau sekejap. Dan sangat cantik bila aku buka mata Dr. tengah gerudi kaki aku. Ye. Aku dengar dan aku nampak dekat skrin tepi.

Lepas ubat bius habis dan sakit tengkuk 6 jam kena lying still dan menangis-nangis sebab nak muntah tapi tak boleh dan tak dapat nak muntah!

Bersambung!

5 comments:

hanisah said...

eh? pr0f faisham? nisah knal! dia ajar tissue bank sem lepas.. hehehe..

INFINITY said...

Nisah, dia sangat cool dan sempoi kan? Hiiii!

hanisah said...

bt0l2.. ske dia! ^^

alamak...kang wife dia nmpak, abes laa nisah. hua3.

ukht farhu said...

salam.kak,kitorg student yg clerk case akak that day.igt x?
jz nak tny further question, akak rase sakit kt bhgn lutut sje ke?bpe lama duration sakit tu b4 dtg hospital?dah lama ke sakit?sehari brape kali akak agak2 sakit tu datang?
x demam kan?
ade associated symptom x?
sakit tu stop ble?
lepas surgery tu sakit lg x?
ade x morning stiffness?[sakit kaki waktu pagi]
ok..harap dpt respons segera dr akak.maaf tny kt cni, xtau nak contact akak ktne.hehe
timakseh sbb sudi jd pt kami.
salam

INFINITY said...

Salam.

Insyallah ingat. hee. Ada 3 group clerk. Sat, sampai ke sini awak? Heee.

Yeps. Dekat lutut je. Start jatuh sampailah before operation. Akak exactly jatuh tu terus jumpa doktor, tapi tak dapat proper treatment kan, tu yang jadi prolong sakit.

Sakit tu datang setiap masa worsen bila malam. Sangat ngilu dan sengal. Associated simptom kalau buat pergerakan kaki banyak sangat pagi, malam akan jadi worst. Nangis nangislah jugak baru dapat tidur. hehehheheh.

Sakit ngilu stop lepas surgery. Sakit kaki lepas surgery ke yang setiap pagi tu? Sakit jela untuk memulakan pergerakan pertama bagi hari yang baru. hehehhe.

Segera dah rasanya respond ni. Hee. Ni no akak, 0179078036. :)