Monday, January 2, 2012

Tahun Baru Dah?

Oh, dah tahun baru ek?

Sesetengah orang meraikannya. Sesetengah orang, tidak. Macam aku. Tahun baru, hari lahir, ianya hanyalah pertukaran satu hari yang aku tak ambil pusing sangat. But then, yeap, I do hope for something better.

Oh tahun ni aku harap, ada orang melamar aku. Jadinya, tak payahlah susah-susah aku kena sengih sengih setiap kali orang tanya, haaa adiknya pengantin bila lagi?

Hahahahhahahah!

---

Adalah menjadi kebiasaan pertanyaan sebegini diutarakan kepada seorang gadis dipertengahan usia 20-an. Yang ni aku olah mengikut keadaan dan situasi akulah kan. Kalau situasi laki, aku tak tau. Ye lah, man's life begins at 30 lah kan. Hee.

Okay. Why it is seriously bothers us. 

Apart from weight, this is hohohoho very sensitive issue (untuk orang-orang macam akulah, debok and single). Kekkeke. Jadi masyarakat kat luar sana, marilah aku menterjemahkan persoalan mengapa mengikut pandangan dan persepsi aku, hamba yang hina.

Ecehhh.

Wanita ni, dunia dia bila habis belajar NORMALNYA (normal aku emphasize besar besar) adalah keluarga. Jadi bila dia dah habis belajar, tak ada calon lagi, maka adalah satu kerunsingan besar apatah lagi kalau sentiasa disogok sogok soalan berbaur hai cik adik, bila lagi?

Mungkin sipenanya tak berniat pun (memang selalu tidak, somehow saja jadi asama garam berbasa basi ramah tamah), but then hati yang ditanya ni.. haih, macam bunyi, awat hang tak laku laku ni?

Oh makkkkkk.

Tendency manusia adalah suka mencompare-compare. Tak kiralah siapa, hatta aku sendiri. Kalau bab-bab macam ni, tipulah kau sebagai perempuan tak terasa bila kawan-kawan kau dah berumah tangga. Oh let alone lah kalau dah beranak pinak sweet je bila dengar ala anak mama sayangggg.

Kan?

Adalah sukar mengalihkan panggilan nama apabila anda tidak berkeluarga. Seperti aku, despite umur aku baru (?) 24, muka aku macam 30-an. Kesian. Dan ramai orang membahasakan anak-anak mereka kepada aku sebaga 'aunty'. Itu peralihan yang besar kerana keadaan ini menjadi peralihan zaman yang belum berlaku tapi dipaksa berlaku. Zaman 'cik' dan zaman 'mak'.

Bunyi aunty memang nice. Tapi mak cik macam, bukan tua, cuma pelik untuk aku yang perangai pun bertukar lagi dengan budak patbelastahun. Tapi, aku tak kisah pun sebab dah get used sangat bahasa aunty/makcik dari zaman belajar.

Agaknya tu sebab panggilan 'makcik' digunakan. Mak, merujuk kepada taraf kau dan 'cik' sebab kau tak kahwin lagi. Kekekkekeke.

Okay, now being realistic. Kita, wanita wanita hebat (yang selalu sangat dikaitkan dengan emosi), haruslah buka mata buka hati. Kita kena redha dan fikir, Allah duga kita belum berjodoh sebab dia tahu kita belum bersedia. Allah kurniakan kita masih sendiri, sebab DIA nak kita merintih meminta kat Dia. Dia suka orang minta, serah diri, rasa hamba. Kita kena yakin, sebab kan jodoh salah satu perkara Allah dah tentukan sebelum kita uwek uwek atas dunia lagi.

Dan, mungkin Dia tengah merancang seseorang untuk kita cumanya masa belum tiba? Who knows?

Sebab tu jangan lekang berdoa,

"Rabbana, hablana min azwajina, wazuriyyatina qurrata'ayun, waj'alna lilmuttaqina imama,"

Okay sweetheart?

Oh, kalau ada yang dah melekat kat seseorang tapi samar samar jalannya, pun kena berdoa. 

"Ya Allah,
Jika benar kau taqdirkan dia (nama dialah ouch!) baik untukku,
Baik untuk agamaku,
Baik untuk dunia dan akhiratku,
Dekatkanlah,
Permudahkanlah,
Jadikanlah dia suami yang mampu mendidikku,
Ayah yang mendidik anak-anakku,
Namun jika tidak Ya Allah,
Luputkanlah dia dari ingatanku,
Dan,
Gantikanlah dengan yang lebih baik..."

Tapi, kalau orang macam aku asal tengok orang je jatuh hati, aku tak tahulah maqbul ke tak doa aku ni. Rambang mata. :P

Alright bebs? Tak apa, jodoh belum sampai. Tak dinafikan itu maslaah, tapi bukan kiamat kehidupan. Kan sweetie?




Jom, cari jodoh?  Atau ada yang nak rekemenkan aku so takyah lah susah susah aku nak sengih sengih menjawab di tahun baru.

Ehemmm!

5 comments:

Hanisah said...

Like like like!

Nasib baik Nisah blajar lagi, so at least ada laa excuse konon2 nak abeskan blajar dulu( padahal sebab xde calon! :P )

Ok, on serious note:
Completely agree ngan ape yg Kak Hud ckp...skang ni smua rakan2 sebaya dah kawen kot. Tipu laa klw x rasa bahangnya. haha.
Taaaapi, honestly I cant see myself getting married that soon. :)

:.Yus.: said...

same goes to me.dulu lepas abih study org sibuk tny bl nk kawen.da kawen tny bl nk tambah ahli keluarga plak.

kalaula kuasa di tangan kita senang.tapi hakikat sebenar semua di tanganNya.sungguh kita boleh merancang tapi sebaik2 perancang hanya DIA.yakinlah DIA tengah rancang sesuatu utk kita.tinggal lambat atau cepat je

jangan putus berdoa.insyaAllah akak doakan yg terbaik utk Huda :)

INFINITY said...

Nisah: Heee. Tualah Nisah kalau gitu. Eheks. I want myself to get married very soon, because I want kids! Tskkk!

Kak Yus: Thanks Kak. Doakan Huda, somehow macam bosan gak nak jawab. :)

Hanisah said...

I-I-I...I want kids as well! Tapi not getting married that soon. How? How? ><

INFINITY said...

I don't know. Heee.