Thursday, August 16, 2012

Iklan

Korang mesti pernah tengok iklan ni kan? Iklan penuh keinsafan untuk raya tahun ni. Yep, iklan ni istimewa. Dan iklan ni double keistimewaannya untuk aku.


Mula mula tengok, aku tak excited sangat nak tau ending tapi aku tengok adakah iklan ini logik atau tidak, real atau hampeh. Well, salute sangat sebab memang real. Maksud real aku, the way the script dilakonkan was marvelous, especially the kid with the hearing aid; Ahmad. Dan the reason iklan ni menarik aku untuk bercerita dekat sini sebab the actors are the real different ability people.

Kebetulan pagi tadi aku tengok hotfm bawa masuk budak budak ni jadi tetamu diorang. Terus dari tak de mood nak kerja ni forever and ever (aku mudah boring especially benda yang aku nak buat tak dapat), adalah sikit semangat.

Kau perasan Ahmad yang pakai hearing aid tu? Kau perasan cara dia cakap agak susah nak faham kan? 

Tapi, aku faham. Mungkin sebab aku audiologis dan sebab kawan kawan aku speech therapist, makanya aku dapat gift faham apa dia cakap dan aku dapat faham perasaan budak tu. Sumpah sedih. Masa tu aku tertanya-tanya budak ni tak undergoing speech therapy ke? Terus aku terfikir, kalau aku ni speech therapist, nak je aku offer kepakaran aku.

Tiba-tiba ada sorang doktor dari Kota Kinabalu called offer for free speech therapy and apa benda ntah satu lagi dekat the other kid. Aku macam oh my....! Bagusnya doktor doktor kat Malaysia! Prihatin dan cantik dan kacak. Eh?

Somehow, aku pernah terfikir dulu bila aku agak malas dah nak explain nature kerja aku bila orang dok keep saying aku ni doktor, doktor, doktor.. aku iyekan aje. Hambek.

Orang orang kelainan upaya ni sebenarnya sama macam kita, it just the way they adapt with life different to us, and that doesn't make us any better pun anyway. So, kalau kita tak dapat tolong, jangan sisihkan. Jangan stare at them macam alien. Offer help when they need. Paling penting, treat equally sebanarnya.

Now, bila dengan iklan iklan macam ni, orang akan mula realize slowly that there is a job called audiologist, and her close friend will be speech therapist. There are specialist to offer and boost up their quality of life. There are person who can help them to listen, and teach them  to talk.  and they are...

US!


4 comments:

Nur Hanisah Azmi said...

Go Go Audiologist and Speechies!
Proud of you guys! :)

INFINITY said...

Thanks Nisah! Selamat Hari Raya

Mohd fadzli Tuah 313 said...

selamat hari raya.. sori xreply sms.. ahahah .. xda mood raya.. :P

INFINITY said...

Hahhahaha. Samalah kita. Firs time tak buat persiapan raya.

Kena kerja pagi syawal ke? :P