Saturday, August 20, 2011

A Beautiful Day

"You like a hearing specialist-lah?"
"Kind of,"

Aku ketawa. They paid me for two days a week, but I come for the whole week. How nice is that? Not that  nice. The money I earn mana cukup oh nak tampung hidup nasib tak beranak pinak lagi. Eh kau kahwin dah ke?

Duit yang dapat gi beli ingredients masakan sebab gila memasak sekarang. Bajet nak jadi perempuan sejati booo oh booo. Anyway, I'm so looking forward to help people. The thing is, I am choosy, specific and detail.

Sebelum interview search situ search sini padahal dua hari je, cari dulu siapa ENT. Kerja aku ni, kalau tak jumpa ENT, jumpa speech. Kalau tak jumpa speech, jumpa ENT. Maka, kalau salah satunya adalah handsome, itu merupakan bonus terbesar!

The first hospital, hmmm, relationship dengan other personal macam tak best. Oh tidak. The second, lagilah no no no. The third, google. Wehuuuu, banyak blog tulis benda benda menarik makanya okay!

Doktor pulak sumpah handsome!

Haipppp, Huda!

Because this is private hospital, aku assume orang-orangnya educated. Cuma, cuma, cuma, aku tak gemar nak berspeaking as english aku bukannya bagus. Sekali cakap, ranaaaaaapp. Oleh kerana itu, bila patient malay, gasak kaulah kau nak cakap bahasa omputehpun, aku tetap melayu.

Bukan ke kita kena memartabatkan bahasa ke?

Lempang diri sendiri.

Kau tahulah bila kau kena kerja dengan orang yang interview kau, mulalah asal nak request benda suara ketar ketar. Tambah dengan muka handsome, ayat yang elok cantik disusun pun terbang bersimpang siur.

"Err.. doktorr... ermm.. saya.. err nak minta benda.. erm.. kalau doktor tak boleh tak apa.. ermm, saya.."

Susah gila nak cakap!

"Apa?"

Cisss! Penat aku susun ayat, beriya kau tengok aku, kau tak dengar pun aku cakap apa. Hampeh. Sia sia aku karang idea nak cakap penuh hikmah. Sia sia aku dilahirkan dengan suara lantang tapi kau dengar aku mumbling. Sia sia aku cover ayu. Eh? 

"Macam ni, erm practice saya, sepatutnya saya dapatkan result ni dulu then saya baru proceed. Boleh tak kalau Dr. hantar patient, Dr. bagi folder sekali? Errmmm sebab, saya, err... nak ada view.. ermm, kalau Dr. tak kisahlah,"
"Boleh boleh. Nanti nurse hantar dengan folder,"

Oh phewwww. Lega satu hal.

"Dr., Dr. expect saya buat PTA je ke? Atau.."
"Kenapa awak tanya macam tu,"

Terus rindu kat Prof. Din, Dr. Rosdan, the best ENT everrrr. Terus rasa dihargai. Terus rasa bermakna kerja bersama rather than kerja dibawah mereka. Terus call Prof. Din tapi tak angkat. Seka air mata.

"Sebab, with one instrument, I learn few other tests can be proceeded, of course depends on patient. And, just now, I suspect of retrocohclear, I can do few tests immediately... tapi, ermmm saya tak tahu Dr. nak saya praktis macam mana,"
"Yes. Just do apa yang you rasa boleh. And kalau you nak suggest mana mana test pun kalau you rasa perlu, jot down kat folder as your suggestion,"

Tingg!

Nasib lif buka awal, kalau tak dan dan tu aku rasa nak seka air mata terharu. Kau tau tak perasaan happy bekerja dengan orang kita suka? Kau tau tak perasaan tu buat kau tak sabar nak masuk untuk esok hari bila jam dah pukul lima? Kau tahu tak perasaan tu; perasaan nak seka air mata rasa dihargai.



"Encik Mohd X, sila masuk,"

Pandang patient, to see any significance of hearing loss. No. Nothing. Except for the handsome face, otherwise, perfectly normal. Eh? :P Kerling folder, 28 tahun? Oh makkk. Mudanya. Gelisah oh kena berdua macam ni. :'(

"Masuklah. Saya baca folder kejap ye,"
"So, you ni macam hearing specialistlah,"

Sambil ketuk ketuk dinding bilik.

"Kind of. And you, must be guitarist?"
"No. Drummer. How do you know?"
"Very common, musician will be impressed with the room and start to knock on the wall just like you did,"

We both laugh.

Cuma satulah. Disebabkan bilik tak sebesar USM, memang tertutup, and terpaksa berdua tanpa chaperon dengan patient, aku kena sorok gugup dan takut aku. Mau tak takut? Walau badan aku gemuk hahhaa, tapi sekali lelaki sepak, terpelanting. Dengan bilik senyap macam tu, siapa nak dengar? 

"Okay, here we go. Tell me your problem. I'd like to hear,"

Hahhahahahhaha. Private hospital bolehlah nak berstory telling macam ni. Kau buat perangai macam ni kat government, kalau tak kena belasah dengan rakan sekerja, kena belasah dengan patient yang tunggu que. Hek hek hek. 

The whole process will be almost the same though for now USM is better to me. I mean The equipment. But the only sentence will never change at the very last session and I like it very much to use!

"Ada apa apa yang rasa tak jelas nak tanya?"

Bila patient senyum dan menggeleng, I feel finished and settled!

And I LOVE it!

12 comments:

hanisah said...

"musician will be impressed with the room and start to knock on the wall"

Nape? Room tu cmne sampai diorg impressed? And, musicians je ke yg ketuk2 dinding cmtu? nape musicians? sowieee banyak tanya.. :D
Sy x paham.. ><

INFINITY said...

Dia sound treated/proof room. Orang orang menyanyi main muzik ni suka la dengan bilik macam ni. Heee. :D

You should drop by sometimes kat bilik audio dulu. :P

hanisah said...

Ooo..yeke..
Klw tau, mesti tiap2 ari pegi bilik audio. :P

INFINITY said...

Hahahaa. Nisah bila nak mai UPM? Boleh berjumpaaaaa!

hanisah said...

After raya mungkin.. Hehe..
Kak Hud katne ni?

INFINITY said...

Kat Selangor saja. :)

hanisah said...

Kak Hud lama lg kat situ kan?
Insya Allah leh jumpa nnti.. ^^

INFINITY said...

Insyallah lama lagi. But, whi knows kan what might happen. :D

Nadiah said...

Haaaaaaaaaa (panjang2 lg). All the best. And enjoyyyy! (nikmati sebelum cair :D)

P/s: Tak larat seriously. Pray for me, pray for me.

INFINITY said...

Sama sama kita berdoa Nad. Anyway, of course, I can't earn enough kalau pakai kerja ni sepanjang hayat. Really have a life to move on.

*sigh*

tomoko said...

ni hospital mana??
alamak!!!ENT die mcm xbest ke??
alamak!!!!aku dh mula gugup.

INFINITY said...

Don't worry. You'll make it Ika. :)