Monday, June 13, 2011

Challenge

Tengok budak budak ni, sama macam aku sekolah dulu. Bezanya, aku tak macam ni jumpa fasi dari luar, dari orang yang tak pernah dikenali, apatah lagi lepasan universiti. 

"Okay kita mulakan sesi taaruf,"
"Okay kita mulakan sesi taaruf,"
"Siapa nak mula dulu?"
"Siapa nak mula dulu?"

Tarik nafas.

"Nama akak.."
"Nama akak..."

Okay, you guys wanna play bad? Fine, let us play.

"Umur berapa?"
"14,"
"You know how old I am? I am 24! Older than you! If you underestimateme  for a faci, then respect me because I am older and I DESERVE RESPECT! If you don't like me, then fine. I don't care. I DON'T CARE! But mind you, for these two days, I AM YOUR BOSS. I'm not your ordinary faci. I'm not belong here but today, I AM!! And, I'm going to do whatever I wanna do, and you listen to me! Do you hear me? Do you understand?!"

Silent! Phew! Bursting out was good.

Benda aku tak suka dengan kem kem motivasi adalah fasilitator nya garang macam singa. Kalau cakap tak menengking memang tak sah. Mata liar gila nak cari salah. Oh. Sebab tu kalau aku kena pergi aku ponteng. Kalau tak boleh ponteng, aku tuang beberapa program. Kalau tak boleh, adalah perangai aku.

Cuma, kalau tiada sesi tengking menengking, aku memang gila baik ah.

Tapi sepanjang yang aku ingat, bila motivasi dikendalikan orang luar, apatah lagi budak universiti, respek aku lain macam ohhhh~

Tapi kali ni tidak!

Sebab budak budak ni, masyallah. Kau ingat aku suka marah marah ni. Kemonlah. AKu dulu pun benci kena marah, tak mungkinlah aku ulang. But this, time. Phewww.

Aku tak banyak cakap sebab aku memang tak bercakap sangat kat sini. Tapi aku perhati. Ada seorang budak lelaki memang sangat rebellious. Sangat. Tag nama orang pakai kat dada, dia ikat kat tangan. Rambut sebelah panjang sebelah pendek. The first moment divide group, aku tahu aku akan dapat budak lelaki tu dalam group aku.

Namun, aku tidak menyangka kesemua 10 orang budak lelaki dalam group aku memiliki perangai yang sama dengan diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

"Look, I can be good and I can be better. I can be bad, and I can be worse. I can react accordingly, I will respect you as long as you respect me. Are we clear?"

Sorang buat muka aku sakit hati.

"Hey! I don't like that face!"
"Err sorry akak,"
"Once again you do it, I won't let you in. You'll be alone, and all alone,"

Phewwww!

"Are we clear?"
"Yesss..."
"Okay, now kita chill and relax... Nama akak...."

One thing I realize why I like to be friend with guys and having guys as my bestfriends in life. This. I can speak out, they can speak out too but none of us will be hurt. All I said, all they said, everything are all clear! No offence taken.

Same goes here, these kids though all of them were rebellious, out spoken, very stone-headed, after I make it clear, what I like what I don't like, they're I would say respect me. They knew just by my single glance.

Biasalah kan group group LDK mestilah ada yang bertanding. Group aku ni, mulut banyak. Semua benda nak lawan. Semua benda nak menjawab. Menangnya tidak.

"Hmmm.. nombor 4 je? Cakap bung bang bukan main. Melawan nombor satu. Ni je?"

Senyap.

"When I play, I play to win. Or else, I don't play to lose,"

Aku blah.

Somehow, aku rasa aku tak berapa bagus nasihatkan orang, give spirit, motivate. It just, I think semua benda spirit motivate ni, aku gain by my own way. Nobody understand the way I took, the way I learn, the way I understand, the way I proceed. So, It just, I'm not good at this.

"Nak jadi apa?"
"Ustaz,"

Satu group ketawa galak. Aku kerut kening. Masa ni, masa yang kau dah baik dengan diorang, diorang dah baik dengan kau lepas tu ingat senang senang boleh pijak kepala. No way!

"Kenapa gelak? Dia nak jadi ustaz, awak gelak kenapa?"

Senyap.

"Awak? Hah, awak? Awak? Kenapa gelak?"

Senyap. Tunduk. Tak paham aku, tadi gelak sangat.

"Sebab dia nak jadi ustaz, so awak rasa awak lagi bagus sebab awak nak jadi engineer? Awak lagi hebat sebab awak nak jadi arkitek? Sebab awak nak jadi angkasawan awak lagi hebat?"

Senyap.

"You know what. My friend, he is a doctor, and dia ustaz as well. What's wrong with being an ustaz?"

Senyap. Aku pun tak tahu mana satu kawan aku yang dah jadi ustaz tapi aku consider budak budak warak dekat U aku ada yang bagi ceramah adalah ustaz. Whatever.

Aku, deep down kecewa juga tengok diorang ni. Masa bina group nak bagi nama, semuanya unsur unsur maharaja lawak. Nak buat motto, maharaj lawak. Nak buat trademark, maharaja lawak. Apa nilai yang ada dalam diorang ni pun aku tak tahu.

Sayang sungguh.

Aku tak nampak misi. Aku tak nampak visi. Dalam walau seorang dari mereka. So, aku guide almost everything even nak letak nama group. Aku cakap elok elok yang nak buat nama yang diorang nak macam bad boys tu tak salah kalau rasa rasa just a nama. Tapi, aku tanya lagi, awak nak jadi teruk ke? Awak rasa cool ke dengan nama Bad Boys dan dalam masa yang sama awak doa kat tuhan yes, I wanna be bad?

Aku tarik nafas panjang banyak sangat sebab, almost everything aku rasa, generasi aku ni, banyak hiburan dari rasional which kalau sekalipun bukan nak pimpin negara, bagaimana keluarga?

Oh!

Aku ada cakap dengan mak aku, aku nak buat free tuition lepas Isyak. Aku pun tak tahu nak ajar apa, tapi yeah, aku rasa abila aku mengajar akademik, so secara tak langsung, aku boleh ajar benda lain.

Cuma, aku jenis tak bercakap kat sini so free tuition tu senyap kat situ. Boleh je aku nak cakap dengan orang surau, cuma I don't how to speak. Here.

Hahahha. Nampak aku kerek gila kan. Kekekkee. Aah, sangat kerek tapi this kerekness, aku get along dengan diorang. I mean, yeap, I can feel it. Its good. Really good dari masa nak tidur, of course lah aku kena tidur dengan budak perempuan yang tak makan saman orang cakap menjawab tapi pengecut menjawab belakang belakang.

Come onlah. Kau buat perangai dengan salah orang.

Apa yang bagus dengan program ni untuk aku. Personally untuk aku. Hehhehehee. AKu belajar sembelih ayam sebab budak budak ni cabar and guess what yehaaaaa aku sembelih ayam! Aku sembelih ayam! Hehehhee.

"Akak, we all win!"









Hehehhee. They took as a challenge, and we won the first place! 

2 comments:

Mohd fadzli Tuah 313 said...

salam...

boleh apply join MSFT...huhuh(tau x msft tu apa? kalau xtau jangan mengaku ada member medic kat usmkk..hihihi)

"garang giler!!!" huhuhu... tapi unsur maharaja lawak memang ganas dah.. "apa pun xboleh!!"

apapun, bagus2 usaha yg murni. :)

INFINITY said...

Of courselah tau. Hehehe. Takleh apply sebab bukan med student and bukan pelajar situ lagi. Kekekke. Oh, apa pun tak boleh tu trademark satu team lain kottt. -.-"

Hee