Friday, May 28, 2010

Hardest Part

I guess this was the hardest part after being a practical student for two weeks.

Underestimation


"Saya Huda, saya praktikal dekat sini. Dan ni supervisor saya,"
"Ha, ni saya nak tegur. Sistem hospital ni bla bla bla. You tadi ambil kad ada tengok dulu nama mana you panggil? Ada? I tengok you main ambil je? Sistem ni bla bla bla,"
"Maaflah, salah saya kot saya tak perasan ambil kad tu. Tapi, sistem hospital sini, setiap kali patient sampai, ada masa. Jadi kami ambil patient berdasarkan siapa sampai dulu,"
"I tak nampak pun you buat macam tu tadi?"
"Maaflah, salah saya kot,"


Senyum. 


"You student? Entah apalah korang nak buat dengan saya ni,"
"Tak apa, Insyallah tak jadi apa-apa,"


Senyum.


"Ni pertama kali datang ke?"
"Aah. Hah, tanyalah nak tanya apa,"


Senyum. (Dalam hati, macam ni kan student kena layan. Encik, saya setahun dah praktikal, ni tukar tempat je).


"Encik bla bla bla?"
"Ye.. bla bla bla,"
"Ada pening tak? Bukan pening biasa. Ini pening yang nampak dunia berpusing,"
"Ada. Dulu. Vertigo sekali. You tahu ke vertigo tu apa?"


Senyum. Dalam hati, alahai encik, saya mengadap setahun pasal penyakit ni. Tak apa lagi. Encik, manusia yang encik anggap tak tahu vetigo ni lah yang suffer penyakit ni bertahun-tahun.


"Tahu. Ada ambil ubat apa ye?"
"Entah. I lupa, I tak ingat dah lama. I've many appointments with that sekian sekian doktor,"
"Oh. Okay. Saya tengok telinga encik ye,"
"You pakai tu you tak cuci tak? You main cucuk je telinga patient mana-mana, lepas tu you cucuk telinga I. Nanti I balik tak pasal-pasal dapat infection,"


Tarik nafas panjaaaaaaaaaaaaaaaaaang!

"Encik jangan risau. Kami belajar prevention of spreading disease. Scope ni, setiap kali patient bertukar, kami tukar hujung dia. Kalau tak cukup, kami cuci dan swab dengan alcohol. Insyallah tak ada apa,"

Senyum.

"You jangan buat eksperimen sudahlah,"

Senyum.

Ya. Dengan senyum dan menjawab secara lembut, sopan dan teratur (yang memang bukan sifat aku), akhirnya pesakit aku yang satu ini mula berbual mesra. Tanya aku orang Melaka ke sebab cakap macam Melaka. Bila cakap tak, dan dan tu tanya aku orang Johor ke?

Praktikal kat mana? Oh jauhnya Kelantan. Bila habis? Bla bla bla. Pak cik ada anak lelaki ke nak jodohkan dengan saya?

Oh tak apalah. Kalau ada pun sebab pak cik dan underestimate saya, tsk tsk tsk sendiri jawablah.

Marah

Ada satu test ni memerlukan pesakit tidur; Auditory Brainsten Response (ABR). Biasanya, semua pesakit yang akan melalui ujian ini, kami akan sedate/tidurkan dahulu. Kecuali pesakit yang sangat tak cooperative dan tak tidur walaupun dah di sedatekan. Maka, terpaksalah pesakit ini masuk ubat pelali melalui IV line.

Aku jumpa seorang ibu sedang menidurkan anaknya masa aku handle patient lain. Aku senyum dan beramah-tamah.


"Susah nak tidurkan eh?"
"Tu lah,"
"Dah makan ubat?"
"Tak, I nak tidurkan secara normal,"


Aku dah kerut kening. Kalau tidur normal nanti patient tersedar tengah buat ujian, susah. Dan selalunya bila tersedar test akan prolong which patient kena datang for next appointment dan itu adalah membuang masa dan melambatkan proses diagnosis. Tapi, mungkin anak dia kalau tidur terus deep kot. Sedapkan hati.

Elok nak run test, memang dah kata tadi; pesakit bangun.

Tak pasal-pasal mak dia mengamuk salahkan kami yang pelajar. Tak reti buat sampai anak dia jaga. Ewah ewah, sebelum ni dah berpuluh patient kami buat, tak ada masalah pun?

Ok fine, kitorang pelajar, tapi perlu ke sampai nak mengamuk menjerit jerit bagai nak biar satu hospital dengar? Tak ada adab! Encik puan, ini hospital kerajaan, pesakit ramai. Kalau encik rasa penat menunggu, kami lagi letih merawat! Tolonglah ada sabar.

Yang kau nak tidurkan secara normal bila orang nak sedate juga, kau tak nak mengamuk pula?


Ingat kami ni tak ada perasaan malu kena hambur sesuka hati?
Ingat kami tak ada geram rasa nak terajang pintu?
Ingat bila kami ni student, kami ni bodoh sangat?
Ingat kami malaikat yang baik boleh diam dengar kamu semua memekik dekat kaunter yang penuh dengan staff dan pesakit?


Kamu marah, apa ingat kami tak reti menengking?

Dah kaya tak tahan tunggu sangat, blah swastalah. Kau ambil appointment lepas tu untuk dapat treatment dengan student yang BODOH ni jugak apa kes? Piiirahhhh!

Inilah bezanya pesakit aku dekat KL dan pesakit aku dekat KELANTAN! Jauh panggang dari api! Jauh langit dari bumi. Aku tak kata semua, tapi setakat aku kerja dua minggu ni, banyak beza.

Masa marah terus nak speaking. Apa ingat dengan speaking tu nampak kau hebat gila bijak-macam-hei-pelajar-jangan-main-main, aku boleh speaking maknanya aku hebat dan berdaulat dan kau kena hormat! 

Sorry. Ingat aku tak boleh speaking? Pedulilah kalau speaking aku bunyi hodoh atau tunggang langgang. Aku tak akan speaking dengan orang melayu yang speaking sebab nak nampak dia hebat boleh marah orang sesuka hati. Boleh blah!

Kalau kau speaking arab, ye! Baru aku tabik!

Tapi aku tetap senyummmmmmmmmm!

You're UNDER me!

Ni pun aku tak berapa nak gemar. Kalau kau dapat title meRAWAT, maknanya aku ni kena ikut kau jelah? Mentang mentang kaulah PERAWAT, aku buat kerja harus mengikut telunjuk dan arahan kau? Ikut suka hati kaulah kau nak suruh aku pergi kiri kanan? Yang penting, bila kau kata kiri, aku kena kiri. Bila kau kata kanan, aku tak boleh arah berlawanan.

Hei, aku ada DISIPLIN KERJA aku juga okay!

Kalau kau rasa kau hebat, ya! Itu bidang kau, dan kau tak akan hebat untuk bidang aku. Sebab ilmu tuhan ni luas lagi lebar dan kau tak akan larat nak telan semua!

Kau kerja luar dari masa pejabat, jadi bila aku dah siap-siap sarung kasut nak balik main dengan anak-anak eh dah nak balik jumpa keluarga dan kau perlukan khidmat aku segera, tak boleh minta elok-elok? Dah tak ada budi bahasa sebut MAAF sebab menganggu ruang masa orang lain? Dah tak reti guna perkataan TOLONG dah?

Eh lupa! Aku kan kerja bawah kau! Kau kan hebaaaaaaaaaaaaaaaaaaat!

Hak Dia

Hari ini juga hari yang malap bagi aku kerana sekali lagi terpaksa melepaskan pesakit yang aku ragu tahap kesihatannya hanya kerana sistem bukan sebagaimana sistem aku belajar!

"Puan rasa anak puan ada masalah pendengaran ke?"
"Entah. Kadang-kadang dia respon, kadang-kadang tak. Tu yang ragu tu,"

Aku kerling kanak-kanak tiga tahun setengah ini. Aktif. Aku keluarkan mainan, attract attention dan yup, conditoning untuk procedure test as well.

"Tengok, kakak ada mainan. Rumah besarnyaaaa! Jom main?"

Dia terus capai mainan dan tak lepaskan botol susu. Demi teringatkan prosedur ini perlukan tangan yang aktif, perlahan-lahan aku terpaksa tarik perhatian dia ke arah mainan dan ambil botol susu. Perkara pelik berlaku.

"This is a bird. Bird! Bird! Bird! Three. Where's three! Three? Circle. Circle. Where's circle. I can't see circle! Circle?"

Gulp!

"Aiman ni speaking ke kat rumah?"
"Aah. Dia sorang je speaking. Saya tak cakap english pun. Dia dari kecil masa saya nak memasak and buat kerja rumah, saya letak dia depan TV. Dia suka sangat tengok kartun disney,"

Sila bayangkan pesakit aku ini bercakap dengan intonasi dan dialek (tapi pelat) sebiji kartun english.

"Okay Aiman! Let us playing. See! I have square, where should I put the square, buddy?"
"Square! Square! Oh no! Wrong! Where's square?"
"Here, see. Oh, I have.. ermm??"
"It's eight! Eight! Oh. Yes! Yes!"

Aku pandang dia. Aku tarik tarik mainan dan letak dekat dengan mata aku sambil mengacah-acah. Aku pegang muka dia supaya padang aku.

No and refuse to make eye contacts.

"Kalau dekat rumah dia banyak bercakap dengan puan tak?"
"Cakap macam ni lah. Kadang faham, kadang tak. Kalau budak sebaya dia kan suka tanya maka ayah macam-macam. Dia lain sikit. Dia tak ada nak tanya saya apa-apa. Kalau main, nak main sorang-sorang. Dia suka kereta. Kalau dapat kereta memang berjam-jamlah dia main,"
"Dia main macam mana ya? Maksud saya dia susun ke? Dia jalankan ke?"
"Dia suka tayar. Kadang-kadang dia tengok je tayar tu. Dia kreatif, kalau dia main kereta, dia letak macam-macamlah atas kereta tu. Contoh tin biskutlah. Kalau tak dapat letak, dia mengamuklah. Dia memang suka mengamuk,"

Suka mengamuk. Jelas.

"Dia bangun, mandi ke apa ke mesti ikut jadual dia tak? Macam kalau mandi pukul 7, mesti nak pukul 7 je?"
"Tu tak perasan pulak. Selalunya dia main je. Kalau tak kena kehendak dia, siaplah, mengamuk,"
"Kalau jatuh, dia menangis tak? Luka ke? Menangis?"
"Tu dia memang berani. Pernah sekali dia terlanggar pintu sampai jatuh bengkak kepala, kita yang menjerit. Dia relaks je bangun berlari semula,"

Oh! Oh! Oh!

"Dia main tak dengan adik dia?"
"Main juga tapi banyak main sendirianlah,"
"Dengan anak-anak jiran?"
"Anak jiran tak faham sangat sebab dia cakap english. Itupun dari jauh je dia tegur,"

Sepanjang sesi klinik, memang nampak ada tak kena, tak kena kehendak dia, Aiman akan tantrum. Dia walaupun dah disedatekan, dia paksa diri tak tidur. Sangat unik sebab aku rasa dia ignore bunyi sekuat alam yang aku dengar pun noise induce kejap walhal tipikal budak memang akan terkejut.

"Dia ada jumpa pediatrik ke? Erm, doktor kanak-kanak?"
"Dulu adalah, masa paru-paru kena jangkitan,"
"Oh. Itu yang sebab penyakit, yang sebab masalah behavior, delay speech?"
"Tak ada pulak,"

Angguk kepala.

Aku takut ini yang berlaku sebenanrnya.

Lecturer aku pesan, we see the patient not only the hearing and balancing. But the whole body; especially the hearing. Any abnormalities, do refer to other specialist. It'a all about patient's sake of life.

I want to refer this patient! Please, I do! 

I can't sleep now because this cute little boy keep flashing in my mind. If my early worry is his problem which might late to be detected (perhaps I'm the right person to be blamed), how about his future when no or delay intervention given? How about his life later on? How?

But in anyway, i don't know how and yes, I'm still a student and a stranger. Stranger. Stranger; at least to this hospital.

Stranger tidak boleh memandai.

Thit is sad. :'(













5 comments:

:.Yus.: said...

susahkan kalau disebabkan tiitle 'student' yg kita pegang,kita tak mampu nak buat keputusan sndiri.selalu kn mrh sebab title yg dipegang

tp sabarla ye dik.insyaAllah mg dipermudahkan di masa2 mendatang insyaAllah

INFINITY said...

Benda paling takut, bila dah ada jawatan, lupa diri.

Itu yang selalu kena ingat. :)

hanisah said...

mse bce cter bdk tu td..
nisah teka autism..
sje2 je sbb mne penah blaja psl ni.
tau gitu2 je..
and
nisah btol! yay! =P

hanisah said...

jap.
pastu pe jd ngan bdk tu ye?
balik cmtu je ke without refer mane2?

INFINITY said...

Dia kena datang balik untuk diagnostic investigation. Anyhow, memang kalau Kak Hud, Khud refer... tapi title student ni, apa boleh dibuat? :'(